Ovo je namaz čija su hranljiva svojstva ravna antibiotičkim (ukoliko se redovno koristi umesto margarina ili pavlake), a potiče od francuskog kuvara Žoela Robinšona, čoveka koji je bio proglašen kuvarom veka.
Ovaj namaz sadrži koprivu, spanać i crvenu papriku, biljke koje sadrže jaka antiinflamantorna svojstva i koje pomažu u održavanju snažnog imuniteta, ukoliko se redovno koriste. Žoel Robinšon, kuvar koji je rekorder po broju Mišelinovih zvezdica u svojoj knjizi recepata ovaj namaz je nazvao “kraljevskim”, uz savete da redovna upotreba može učiniti da postanete “imuni na na viruse”.
Potrebno je:
- 300-400gr mladih svežih kopriva
- 200-300gr svežeg spanaća
- beli luk u prahu
- 3-4 suve crvene paprike
- so
- 1-2 kašike oštrog brašna
- 100-150ml maslinovog ulja
Mlade koprive očistite i prokuvajte u slanoj vodi oko 5 minuta, izvadite i prelijte hladnom vodom pa ostavite da se ocede. Od spanaća ostavite samo listove, blanširajte ih u slanoj vodi i sačekajte da se ocedi.
Hladne koprive i spanać potom iseckajte sitno, kao i suve paprike, što sitnije. Nemojte koristiti automatsku seckalicu jer takav način sečenja cepa zdrava vlakna u biljkama što utiče na smanjenje hranljivih materija.
Sve zajedno propržite na zagrejanom ulju u tiganju, vodeći računa da se sastojci dobro sjedine, a višak vode koju puste spanać i kopriva trebalo bi da ispari. Dodajte brašno, propržite još malo pa začinite prahom od belog luka i posolite po ukusu.
Čuvajte u frižideru pokriveno koristeći folije za pakovanje. Namaž možete koristiti za tople sendviče sa slaninom ili suvim proprženim vratom.