Ovo je namaz čija su hranljiva svojstva ravna antibiotičkim (ukoliko se redovno koristi umesto margarina ili pavlake), a potiče od francuskog kuvara Žoela Robinšona, čoveka koji je bio proglašen kuvarom veka.


Ovaj namaz sadrži koprivu, spanać i crvenu papriku, biljke koje sadrže jaka antiinflamantorna svojstva i koje pomažu u održavanju snažnog imuniteta, ukoliko se redovno koriste. Žoel Robinšon, kuvar koji je rekorder po broju Mišelinovih zvezdica u svojoj knjizi recepata ovaj namaz je nazvao “kraljevskim”, uz savete da redovna upotreba može učiniti da postanete “imuni na na viruse”.


Potrebno je:

  • 300-400gr mladih svežih kopriva
  • 200-300gr svežeg spanaća
  • beli luk u prahu
  • 3-4 suve crvene paprike
  • so
  • 1-2 kašike oštrog brašna
  • 100-150ml maslinovog ulja

Mlade koprive očistite i prokuvajte u slanoj vodi oko 5 minuta, izvadite i prelijte hladnom vodom pa ostavite da se ocede. Od spanaća ostavite samo listove, blanširajte ih u slanoj vodi i sačekajte da se ocedi.


Hladne koprive i spanać potom iseckajte sitno, kao i suve paprike, što sitnije. Nemojte koristiti automatsku seckalicu jer takav način sečenja cepa zdrava vlakna u biljkama što utiče na smanjenje hranljivih materija.


Sve zajedno propržite na zagrejanom ulju u tiganju, vodeći računa da se sastojci dobro sjedine, a višak vode koju puste spanać i kopriva trebalo bi da ispari. Dodajte brašno, propržite još malo pa začinite prahom od belog luka i posolite po ukusu.


Čuvajte u frižideru pokriveno koristeći folije za pakovanje. Namaž možete koristiti za tople sendviče sa slaninom ili suvim proprženim vratom.