Zima je odavno zakucala na vrata i svima je potreban topli okrepljujući zimski napitak koji će je, pored omiljenog prazničnog duha, učiniti jednim od omiljenih godišnjih doba.
Za vreme dugih, zimskih, hladnih dana, najprijatnije je odmoriti se u fotelji kod kuće uz neki od domaćih, toplih, prijatnih i neodoljivih napitaka koje smo pripremili za vas. Probajte neke od ovih ukusnih zimskih osveženja, sigurni smo da nećete zažaliti!
Zimski čaj
- 1 litar vode
- 150gr meda
- 5gr karanfilića
- 5gr cimeta
- 30-40gr korena đumbira
- 2 pomorandže
- 2 limuna
- zvezdasti anis
Priprema:
Provriti vodu (90 stepeni), dodati med i mešati dok se potpuno ne rastvori. Dodati karanfilić, cimet, đumbir, iseckane krišlke pomoranđže i limuna. Kuvati još 10 minuta. Smesu malo prohladiti, promešati pa procediti. Ukrasiti sa štapićem cimeta i zvezdastim anisom koji je jedan od omiljenih zimskih začina.
“Dimljeno” vino
- kesica crnog čaja
- 50ml soka od višnje
- 20gr meda
- 150ml crnog vina
- polovina pomorandže
- 4 suve šljive
- cimet u prahu
Priprema:
U 100ml prokuvane vode dodati sok od višnje i crni čaj. Neka odstoji 5 minuta. Izvaditi crni čaj, dodati crno vino, med, cimet, kriške narandže i suve šljive. Ponovo prokuvati smesu, pustiti da odstoji 10ak minuta i procediti.
Irska kafa
- 80ml crne kafe
- 40ml viskija
- 1 kašika smeđeg šećera
- 30 ml šlaga
Priprema:
U toplu crnu kafu dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Sipati viski i dodati šlag.
Praznični punč
- 250ml soka od brusnice
- 250ml soka od narandže
- 75ml vode
- kašika đumbira u prahu
- kašika cimeta u prahu
- 1/4 kašike muškatnog oraščića u prahu
- šećer po ukusu
- kriške limuna i pomorandže
Priprema:
Pomešati sok od brusnice i narandže, dodati, vodu, šećer i začine. Mešati i krčkati smesu 5-10 minuta te procediti i ukrasiti po volji. Služiti toplo.
Zimska pikantna kafa
- espresso ili šoljica crne kafe
- 50ml toplog mleka
- 10gr tamne čokolade
- 1 kašika meda
- đumbir u prahu
- kardamon
- cimet
- kakao za dekoraciju
Priprema:
Otopiti čokoladu i med, dodati začine. Sipati espresso u smesu i mešati uz postepeno dodavanje umućenog mleka. Posuti kakaom i poslužiti.
Božićni čaj
- 1,5 kašika rendane pomorandže
- 4 karanfilića
- 2 cimet štapića
- 3 čaše soka od jabuke
Priprema:
Napravite vrećicu od komada gaze i ubacite rendanu pomorandžu, karanfilić i štapiće cimeta. Vežite vrećicu i ubacite u lonac sa sokom od jabuke. Kuvajte na blagoj vatri dok ne provri pa sklonite sa strane da odstoji pod poklopcem 5 minuta. Izvadite vrećicu sa začinima i poslužite ovaj napitak dok je još topao uz krišku limuna i začinima poput zvezdastog anisa ili štapića cimeta.