Svaka mama ili baka ima tajne trikove zahvaljujući kojima se savršeno snalaze u svojim kuhinjama. Sigurno ste čuli za neke od malih tajni koje domaće kulinarstvo čine posebnim, ali ima i onih koji se i dan-danas “kriju” kako bi domaćice sačuvale svoju autentičnost.
Otrkivamo vam 10 trikova u kulinarstvu, za koje smo sigurni da ih nećete zaboraviti sledeći put kada odlučite da pripremite nešto ukusno.
Ukoliko vam nedostaje jedno
jaje da napravite kolač, možete ga zameniti sa pola čaše mleka ili milerama u koji je dodata kašičica sirćeta
.
Sosevi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im se na kraju kuvanja doda malo putera ili milerama bez soli. Pomešajte puter sa peršunom kako bi ukus bio intenzivniji.

Beli luk lakše ćete oljuštiti ako ga pre toga pritisnete pljosnatom stranom noža.

Da biste proverili da li je
ulje za prženje dovoljno zagrejano, ubacite u njega mrvicu hleba. Ako odmah počne da “cvrči” i ispliva na površinu, ulje je spremno.

Glazura će se ravnomernije razliti po torti ako je prethodno namažete tankim slojem marmelade.

Meso koje pečete u komadu neće popucati ako ga pre pečenja namažete
belancetom koje ste prethodno blago umutili.

Omlet će biti vazdušast ako umućenim jajima dodate malo hladne vode – na svaka tri jajeta po jednu kašiku.

Šampinjoni će pri kuvanju ostati beli i biće ukusniji ako ih poprskate nerazređenim
limunovim sokom.

Kim i susam neće otpasti sa peciva ako ga pre posipanja potopite u vodu da malo nabubri.

Da biste bili sigurni da je riba sveža, stavite je u duboku posudu sa vodom. Ako potone – sveža je. Pokvarena riba će isplivati na površinu zbog delovanja mikroorganizama.
