Doručak pokreće telo nakon prospavane noći aktivirajući nervni sistem, odnosno mozak čija je aktivnost ujutru usporena. Da bismo podigli koncentraciju, mozak je potrebno nahraniti – i to ne bilo čime, već hranom koja ga pokreće. Bez obzira na to kakav vam je životni tempo, ako svako jutro doručkujete imaćete više energije, bolju koncentraciju, bićete otporniji na viruse i na gojenje i uvek lepo raspoloženi!
- Povećava energiju
Što više kalorija unesete, vaš organizam će moći da proizvede više energije. Ako ne doručkujete, telo neće imati dovoljno snage za celodnevno funkcionisanje, pa ćete trošiti rezerve glukoze. Kao posledicu toga, vi ćete osećati umor i letargiju. Nećete imati volje ni snage za svoje obaveze.
Ljudi koji ne preskaču doručak su sposobniji za fizičke aktivnosti tokom dana.
- Jača imunitet
Period je prehlada, gripa i virusa pa je potrebno ojačati imunitet. To nije moguće ako se preskače doručak ili neki drugi obrok jer su telu neophodna vlakna, B i C vitamini i minerali koji se unose putem hrane. Neophodna dnevna količina može da se unese samo ako se jede redovno.
Želite dugo da živite?
Istraživanja pokazuju da ljudi koji su živeli preko 100 godina, nikada nisu preskakali doručak.
- Štiti od dijabetesa
Preskakanje doručka povećava rizik za razvoj dijabetesa kod žena, pokazala je studija objavljena u “Američkom žurnalu o kliničkom nutricionizmu”. Žene koje u proseku doručkuju do 6 puta nedeljno imaju veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2, u poređenju sa ženama koje doručkuju svakog dana.
Ako ujutru ne jedete, u tom slučaju može da prođe i do 18 sati od vašeg prethodnog obroka što izuzetno šteti vašem zdravlju.
- Pomaže u mršavljenju
Ljudi kojima je doručak najobilniji obrok, u proseku smršaju i do 8kg za 3 meseca! To je pokazalo istraživanje u kojem su u drugoj grupi učestvovali ljudi koji su jeli istu količinu kalorija, ali najviše za večeru. Oni su u proseku smršali 2 do 3kg u istom periodu.
Kada doručkujete, aktivirate metabolizam. Što je on brži, brže ćete sagoreti hranu koju ste pojeli što pomaže u održavanju vitke linije.
- Hrana za mozak
Kako ćete da se koncentrišete na obaveze ako vam krče creva? Vaš mozak ujutru dobija energiju za pravilan rad. Posle analize od čak 47 studija, u “Američkom žurnalu asocijacije zdravlja”, objavljeno je da ljudi koji redovno doručkuju imaju bolje pamćenje.
Utvrđeno je da radnici koji obavljaju teške poslove, a preskaču doručak – ne mogu dobro da obavljaju svoj posao sve dok ne ručaju.
- Popravlja raspoloženje
Doručak može da utiče na vaše raspoloženje u toku dana. Kada ste siti, bićete manje nervozni i razdražljivi. Ako preskočite doručak, to može da utiče na promene u nivou hormona u organizmu, između ostalog, povećava se nivo kortizola koji izaziva stres. Zato doručkujte i bićete veseliji i zadovoljni.
Kada se osećate umorno, pospano i nemate volje za radom, odmorite 20 minuta i nakon toga pojedite neku voćku i pahuljice. Odmah će vam biti bolje!
- Smanjuje želju za slatkišima
Kada ne jedete ujutru, stomak šalje mozgu signale da je vreme da počnete da osećate glad. Što duže čekate, osećaj će zbuniti vaš mozak koji će nakon nekog vremena poželeti instant energiju. Takva hrana su uglavnom grickalice koje su bogate masti i šećerom, što utiče na pojavu lošeg holesterola i predstavlja veliki rizik za kardiovaskularna oboljenja.
Ako ujutru doručkujete grickalice ili pijete kafu na prazan želudac, takve ili slične navike mogu dovesti do hroničnog gojenja.